Ajankohtaista

Jämsén-suvun 9. sukutapaaminen ja 10-vuotisjuhlasukukokous järjestetään 13-14.6.2020 Törmälän  matkailukeskuksessa Rautalammilla. Tilaisuuden tarkempaan ohjelmaan ja ilmoittautumisohjeisiin palataan lähiaikoina.

Jämsén-suvun 8. sukutapaaminen ja sukukokous järjestettiin sunnuntaina 15.7.2018 Laukaassa. Tapaamiseen ja sukukokoukseen oli ilmoittautunut 51 henkilöä. Sunnuntain ohjelma käynnistyi Laukaan hautausmaalla, jossa sukuseuran edustajat laskivat kukkalaitteen muualle muuttaneiden muistomerkille. Olimme myös vahvasti edustettuna sunnuntain Jumalanpalveluksessa Laukaan kirkossa, jossa vietettiin samanaikaisesi karjalaisten kirkkopyhää. Sukutapaamisen päätapahtumasta nautittiin mukavissa tunnelmissa kylpylähotelli Peurungassa. Laukaa seurakunnan kirkkoherra Harri Romar toivotti kokousväen tervetulleeksi Laukaaseen. Tervehdyspuheessaan hän taustoitteli ja valaisi edeltäjänsä Paulus Laurentius Jempsoniuksen (1652-1712) aikaisia oloja paikkakunnalla.  Tilaisuuden juhlaesitelmän Y-DNA tutkimuksen mahdollisuuksista piti sukututkija Hannu Tawast. Kahdelle sukuseuran hallituksen jäsenelle on tehty viime kevään aikana Y-DNA (isälinja) testit. Tuloksista voidaan päätellä sen verran, että esi-isämme ovat saapuneet Suomeen lännestä. I-M253 haploryhmä johon kuulumme on vahvimmin edustettuna Ruotsissa, Norjassa ja Länsi-Suomessa. Jatkotutkimuksissa pyrimme selvittämään, onko sukuyhteys edellä mainittuun kirkkoherra Jempsoniukseen olemassa.  Tilaisuuden lopuksi pidettiin sukuseuran sääntömääräinen sukukokous, jossa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Seuraava sukukokous, joka on sukuseuran 10-vuotisjuhlakokous, päätettiin järjestää suvulle tutuissa maisemissa kesällä 2020. Pitopaikaksi ehdoteltiin Rautalampea, Äänekoskea, Suolahtea, Sumiaista ja Hankasalmea. Lopullinen päätös pitopaikasta ja tarkemmasta ajankohdasta jätettiin kuitenkin sukuseuran hallituksen tehtäväksi.

Jämsén-suvun 7. sukutapaaminen ja sukukokous järjestettiin sunnuntaina 17.7.2016 Jyväskylässä. Tapaamiseen ja sukukokoukseen osallistui 51 henkilöä. Sunnuntain ohjelma käynnistyi Jyväskylän vanhalla hautausmaalla, jossa sukuseuran edustajat laskivat kukkalaitteen muualle muuttaneiden muistomerkille. Jämsénit olivat myös vahvasti edustettuna sunnuntain Jumalanpalveluksessa Jyväskylän Kaupunginkirkossa. Sukutapaamisen päätapahtuma pidettiin kerran taas niin mukavissa tunnelmissa ja hyvien tarjoilujen äärellä Nikolainkulmassa kaupungin keskustassa. Jyväskylän kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen lähetti kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Tilaisuuden juhlaesitelmän piti FL Vesa Holm aiheenaan ” Ryhmäpiiskuri ja ministeri Artturi Jämsén aktiivisena toimijana ja vaikuttajana valtakunnanpolitiikassa” (esitelmä liitteenä). Tilaisuuden lopuksi pidettiin sukuseuran sääntömääräinen sukukokous, jossa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat.

Jämsén-suvun 6. sukutapaaminen ja sukukokous järjestettiin Konnevedellä. Sukutapaaminen alkoi lauantaina 2.8. jatkuen sunnuntaina 3.8.2014 päättyen varsinaiseen sukukokoukseen. Tapaamiseen ja sukukokoukseen osallistui 68 henkilöä. Lauantain ohjelma käynnistyi Konneveden kotiseutumuseosta, jossa juotiin tervetuliaiskahvit ja nautittiin hanurimusiikista ja tietenkin museon ja alueen historian esittelystä. Kotiseutumuseolta jatkoivat sukutapahtuman vieraat linja-autoretkelle Jämsénien kotimaisemiin Konneveden alueella. Vierailimme Särkisalossa Toikkalan kylän ensimmäisessä talossa Toikkalassa, joka on perustettu vuonna 1612 ja pysynyt samassa suvussa siitä lähtien. Toikkasia tiedetään naidun myös Jämsénin sukuun ja toisinpäin. Alueen merkittäviin taloihin kuuluu myös Kytömaa, jonka historiaan Jämsén-suku kytkeytyy ja josta on sittemmin lohkottu tiloja sukuun sukupolvien vaihtuessa. Särkisalosta matkamme jatkui Istunmäelle, jossa vierailimme Kankaanpää nimisessä talossa. Talon emäntä tarjosi vierailijoille kahvit herkullisten leivonnaisten kera. Istunmäeltä matka jatkui takaisin Konnevedelle ja nautimme retken lopuksi iltapalaksi lohikeittoa ravintola Mierontiessä. Ilta jatkui sitten vapaamuotoisempana yhdessäolona Konneveden tutkimuskeskuksessa Siikakoskella. Sunnuntain ohjelma käynnistyi Konneveden hautausmaalla, jossa sukuseuran edustajat laskivat kukkalaitteen muualle muuttaneiden muistomerkille. Runsaslukuinen oli myös Jämsénien joukko sunnuntain Jumalanpalveluksessa Konneveden kirkossa, jossa saarnasi kenttärovasti Seppo Lavi. Sukutapaamisen päätapahtuma pidettiin Konneveden kunnantalon Konnevesi-salissa, jonne kunnan tervehdyksen toi Pekka Pynnönen. Tilaisuudessa pidettiin kaksi esitelmää, joista ensimmäisen piti sukuseuran puheenjohtaja Lauri Jämsén ja se käsitteli korpraali Erik Jämseniä, joka asettui Rautalammin Siikakoskelle ja perusti sinne perheensä 1740-luvulla. Hänen jälkeläisiään on suuri osa nykyisen Konneveden ja sen ympäristökuntien Jämséneistä.(esitelmä liitteenä) Päivän toinen esitelmä käsitteli digitaalista sukututkimusta ja sen piti sukututkija Juha Vuorela Tarvasjoelta. Tilaisuuden lopuksi pidettiin sukuseuran sääntömääräinen sukukokous, jossa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat.

Jämsén-suvun 5. sukutapaaminen järjestettiin Sallilan seurakuntakeskuksessa Pihtiputaalla 5.8.2012. Tapaamiseen ja sukukokoukseen osallistui 72 henkilöä. Tapaaminen alkoi ylimääräisellä ohjelmalla jo lauantaina 4.8., jolloin tutustuttiin Heikki ja Reijo Jämsénin johdolla ja noin 30 henkilön voimin suvun synty- ja asuinsijoihin Alvajärven ja Muurasjärven kauniissa maisemissa. Mukanaolijoilla oli ilo päästä kiertoajelun aikana tutustumaan Jämsin, Pikkulinnan, Untisen ja Mustaniemen taloihin. Tilaisuudessa kuultiin FM Heikki Vuorimiehen esitelmä: Ruotusotilasjärjestelmä, Keski-Suomi ja Jämsénit.(ks. pdf. liite) Pihtiputaan seurakunnan kirkkoherra, Martti Vuohtoniemi toivotti seurakunnan puolesta sukukokouksen tervetulleeksi ja kertoi kirkon ja seurakunnan historiasta sekä Sallilan uudesta seurakuntasalista. Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen toi tilaisuuteen kunnan terveiset ja kertoi paikkakunnan ajankohtaisesta tilanteesta ja kehitysnäkymistä. Suurlähettiläs Kauko Jämsén piti esityksen aiheesta ”Jämsénin kompromissi ja muita sukusattumuksia”. Tilaisuuden lopuksi pidettiin sukuseuran sääntömääräinen sukukokous, jossa käsiteltiin sääntöjen edellyttämät asiat.

Jämsén-sukuseura ry (rekisterinumero 204.951) on merkitty yhdistysrekisteriin 4.2.2011.

Jämsén-suvun 4. sukutapaaminen järjestettiin Korholan kartanossa Rautalammilla 1.8.2010. Sukutapaamiseen osallistui 86 henkilöä. Alueella riehunut Asta-myrsky hankaloitti hieman järjestelyjä, mutta suurin osa ilmoittautuneista pääsi kuitenkin osallistumaan tilaisuuteen ja ohjelma vietiin onnistuneesti läpi. Sukutapaaminen vietettiin Korholan kartanossa ja sen kauniissa pihapiirissä sään suosiessa ulkotiloissa pidettyä esitelmä- ja kokousosuutta. Tilaisuudessa kuultiin läänin rovasti Raimo Jalkasen esitelmä sukututkimuksesta ja rautalampilaisista suvuista. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Lauri Jämsén kävi esityksessään läpi 10 sukupolvea Jämséneitä eräässä isälinjassa varusmestari Larsista Lauriin. Tilaisuus huipentui sukuseuran perustamiskokoukseen, jossa päätettiin yksimielisesti perustaa Jämsén-sukuseura.

Jämsén-suvun aikaisemmat sukutapaamiset on järjestetty 2004 Viitasaaren Ruuponsaaressa, 2006 Oriveden Eräjärven Eerolassa ja 2008 Saarijärven Summassaaressa.
       
Alisivut (1): Jämsén-suku